Mer språk på schemat i sociala företag

Nu har Coompanions och ASF Akademins kompletterande utbildningar dragit igång! I Göteborg stod svenska språket i fokus när de sociala företagen möttes för några riktigt tankeväckande workshops.

—Det är för att de ska få en bild av hur det känns, men också förstå varför man kan lära sig eller snappa upp vissa saker lättare än andra, säger Randi Myhre på Forum Skill, som tillsammans med sina kollegor höll i utbildningen utifrån materialet Svenska på jobbet.

I en workshop fick deltagarna i utbildningen bland annat prova på hur det skulle vara att komma till Syrien och arbetsträna.

Miljövårdscentrum från Örebro var ett av företagen på plats under utbildningen. De tyckte att det var nyttigt att hamna i samma situation som andra.

— Jag hoppade på direkt när jag hörde om den här utbildningen. Språket är så viktigt, säger Peter Sehrman på Miljövårdscentrum.

— Vi jobbar med IT och i vår värld är det många ord som man inte använder ute i vardagen, men som är viktigare att kunna än hej och tack.

De använder idag digitala verktyg på sju olika språk för att träna svenska på arbetsplatsen, men nu har de fått med sig ytterligare några tips. Peter Sehrman tycker att jobbet är ett bra tillfälle att lära sig språket i ett nytt land.

ASF Akademin är ett utvecklingsprojekt som drivs av Coompanion Sverige med stöd från Europeiska socialfonden.

 

Läs mer om ASF Akademin