Arbetskooperativet Fixarna från Hambrunge är en ekonomisk förening som startades år 2013. Fixarnas tjänster består av skräddarsydda hushållsnära tjänster utifrån kundens behov.

De har 44 lägenheter som hyrs ut till människor som annars har svårt att få en bostad av olika anledningar. I lägenheterna bor ett hundratal personer.

De har uppdrag inom till exempel parkskötsel, bilvård, lokalvård och man har en egen cykelverkstad. Utöver detta är det Fixarna som driver närbutiken i Hamrångefjärden och Brittas Café strax intill närbutiken där man serverar hembakat fika i 50-talsmiljö.

Fredrik Engman är arbetsledare och verksamhetsansvarig sedan oktober 2017. Idag är man 6 anställda och 15 deltagare på Fixarna. Målet är anställning för de allra flesta. Men för att kunna bli anställd så poängterar Fredrik att det är viktigt att kunna arbeta självständigt och att kunna dra in sin egen lön. Han berättar också att det fungerar så att de som är anställda ska kunna vara ett stöd för de som är inom företaget på arbetsträning.

Att vara ett ASF menar Fredrik innebär att varje person inom företaget känner att man får utföra arbetsuppgifter i sin takt. Det är också viktigt att kunden har förståelse för det.

Marie Forsgren har kommit till Fixarna via arbetsträning efter att ha varit sjukskriven med ryggproblem. Hon är anställd sedan oktober 2017 och stortrivs på Fixarna. Maries huvudsakliga arbetsuppgift är att driva närbutiken med allt vad det innebär – göra beställningar, tidningsreturer, plocka fram varor, möta kunderna och så vidare.

Förutom att driva butiken så jobbar Marie ibland på Brittas café och med administration. Marie beskriver att för första gången på länge så fungerar det för henne att jobba heltid. Hon tror att det beror på att hon får förståelse här och om hon har en dålig dag så får hon alltid bärhjälp.

Marie har Inga-Lill Meijer till sin hjälp på närbutiken. Inga- Lill har varit på arbetsträning sedan november 2017. Hon trivs väldigt bra och de båda beskriver varandra som bästisar. Marie och Inga-Lill säger att Fixarna som en arbetsplats där alla har förståelse för varandra och att stämningen är bra. På Fixarna får man en betydelse och ett sammanhang på sina villkor.