Kooperativet Kraftkällan startades av åtta personer med en sak gemensamt – de stod utanför arbetsmarknaden eftersom de var långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna. De fick stöd och hjälp i uppstarten genom ett EU-finansierat projekt – en chans och en möjlighet att ta makten över sina arbetsliv och därmed också sina liv.

De fick uppmaningen att tillsammans skapa sina arbetsträningsplatser genom kooperation. Lena Wik som var en av de åtta beskriver att det var otroligt tufft för henne som mådde så dåligt att våga vara med i uppstarten av Kraftkällan. Hon beskriver det som att hon var tvungen för att ha råd att betala sina räkningar och köpa mat. Hon var tvungen att våga och idag är hon kvar och är verksamhetsledare för en av Kraftkällans enheter. Lena beskriver att de fick otroligt fint stöd från början och det var en förutsättning för att det skulle lyckas.

Lenas historia berör. Hon berättar att de började med en loppis och våffelförsäljning som gav pengar till att köpa ett bokföringsprogram. Idag har Kraftkällan 33 anställda och fullspäckat med uppdrag. Kraftkällans verksamhet består av enheterna markvård, skolan, administration och Tingsvägen.


Hos Kraftkällan kan man få chansen att prova sina idéer, kompetenser och vingar. Företaget arbetar med delaktighet och inflytande genom till exempel arbetsplatsträffar där alla får information men också chansen att komma med idéer och säga vad man tycker. Det mesta demokratisnacket sker dock i vardagen, menar Lena. Över fikabordet luftas tankar och vardagliga problem tas itu med.

Jocke Bylund och Tobbe Borg började båda som praktikanter och blev sedan anställda samtidigt. Deras arbetsuppgifter består huvudsakligen av lokalvård och vaktmästeritjänster. De berättar att Micke Wiberg är deras arbetsledare men att de arbetar väldigt självständigt. De tar också emot praktikanter som får följa med dem för att se och lära sig hur arbetsuppgifterna går till.

Jocke var en så kallad hemmasittare under skoltiden men på Kraftkällan trivdes han direkt och både han och Tobbe jobbar nu heltid. I varandra har de också fått en vän och Tobbe och Jocke ses utanför jobbet ibland för att gå på bio.