Stenbackens initiala idé var att hjälpa människor i samhällets utkanter att få tak över huvudet. Idag är företagets vision att hjälpa människor från utanförskap till medborgarskap, där boendet fortfarande utgör huvudverksamheten.

De har 44 lägenheter som hyrs ut till människor som annars har svårt att få en bostad av olika anledningar. I lägenheterna bor ett hundratal personer.

I verksamheten har också fler tjänster utvecklats. Man gör och kör ut fruktkorgar till kommunen efter en vunnen upphandling samt gör lunchmat till en förskola och en daglig verksamhet. Allt med målsättningen att så mycket som möjligt ska vara ekologiskt och/eller närodlat. Stenbacken har också en smart lösning för källsortering till företag och privatpersoner. För en månadskostnad så får man tillgång till sopkärlet ”Green orange” som har smarta insatser som gör källsorteringen enkel. Stenbackens personal tömmer kärlet varje månad.

Idag är sju personer anställda och en person arbetstränar på Stenbacken. På Stenbacken så arbetar man på ett naturligt sätt med att alla ska kunna bidra med 100% av sin egen förmåga. Det kan handla både om vilken mängd arbete och vilken typ av arbetsuppgifter en person har.

Leo Räisänen är en av de anställda. Han har arbetat inom idrotten och på idrottsplatser men med en hel del trassel på vägen. Ångest och oro ledde till självmedicinering av alkohol och antidepressiv medicin. Arbetslös, utan körkort och med en skilsmässa i bagaget kom Leo till slut från Stockholm till Söderhamn där han hittade ett lugn.

På Stenbacken fick han göra samhällstjänst en månad, sedan fick han arbetsträna för att därefter bli anställd.

Livet börjar så sakteliga falla på plats. Han har tagit sig ur både alkoholproblemen och medicineringen. Leos arbetsuppgifter på Stenbacken är i huvudsak att köra ut fruktkorgar och sköta tömningen av ”Green orange”-kärlen, men han rycker också in där det behövs.