Projeketet Ung Förebild är en satsning för att lyfta fram och uppmuntra ungdomar till kreativitet, företagande och en tro på att kunna förverkliga sina drömmar och idéer!

Projektet består av flera delar, bl.a. tävlingarna Greta G Fame och Ostartat som genomfördes under hösten 2014.

Great G Fame är en modelltävling som anordnas i regionen för andra gången. De tävlande fick bland annat coachning i varumärkesbyggande, företagande och skådespeleri samt prova att gå modell på Kalmar Fashion Week. Bland de många tävlande utsågs efter flera auditions tre finalister som provfotograferades av modellagenturen MIKAS i Stockholm. De olika aktiviteterna live-sändes och publicerades och spreds i sociala medier, så att allmänheten kunde vara med och följa uttagningen och rösta på sina favoriter. Vinnaren, Victoria Vesterlund, fick sedan gå på catwalk på Stockholms Fashion Week och ska följa med skådespelaren Ottiliana Rolandsson, som varit coach under tävlingen, till Los Angeles för presentation inför amerikanska företag. Läs mer om GretaG och se foton och filminspelningar på www.gretag.se och facebook.

Modellträning framför kameran i Höllywood filmstudio.

I Ostartat tävlade sex deltagare med kooperativa affärsidéer och regionfinalen som hölls i Högsby live-sändes i webb-TV. Det vinnande bidraget FiskOnline gick vidare och vann även den nationella finalen i Stockholm. Du kan läsa mer om dem här. På andra plats kom tre unga killar med ett filmföretag som nischar sig mot småföretag genom att producera billiga reklamfilmer med stort och smidigt kundinflytande. Tredjeplatsen knep Mjölnir Games, en ekonomisk förening med många medlemmar som tar fram nya spel för mobiler och datorer. I januari 2014 släppte de sitt första mobilspel, Way of the Knight. Läs mer om dem på mjolnirgames.se. En inspirationsfilm kommer göras kring var och en av de tre pristagarna, som kan användas för att lyfta fram deras företag och inspirera andra att våga satsa på sitt företagande. Läs mer om Ostartat här.

Patrik Feltborg, Glenn Fridh och Bengt Larsson vann 10.000 kr till affärsidén FiskOnline
Tredjepristagarna i Ostartat, Mjölnir Games, med Robin Lindh Nilsson, Hasse Lövgren, Louise Anjou och Gunnar Södergren.
Andra platsen gick till Ibush Momcilas, Gustav Erlandssons och Michael Tiedtkes filmföretagsidé.

En annan del av projektet är RSG-workshops, Ready Set Go, som inspirerar till kreativitet och företagande och hjälper personer att förverkliga sina idéer och drömmar.

Personer som deltagit i de båda tävlingarna kommer bjudas in till RSG-workshops för att kunna följa upp sina idéer och sin företagsamhet.

Evenemangen har under året uppmärksammats i lokala och regionala media och deltagarna kommer under våren fortsätta att lyftas fram som unga förebilder för att inspirera andra.