11 steg för att starta företag tillsammans

Att starta företag tillsammans kan kännas som ett stort steg, men det är helt klart värt det! För att få med sig de allra viktigaste bitarna i uppstarten har vi här samlat ihop 11 steg för att starta företag tillsammans.

Det handlar om allt från vad ni planerar att erbjuda era kunder och vilka som faktiskt ingår i er målgrupp, till hur marknaden ser ut i den bransch ni ger er in i och vad för slags företagsform ni ska välja.

Ni kan alltid få hjälp av Coompanion! Boka en kostnadsfri rådgivning så hjälper vi er att starta på rätt sätt.

1) Affärsidén

1

Vilken är er ”reason for being”? Sammanställ vad som gör er och er produkt eller tjänst behövda på marknaden. Koka ner det till en kort och lättförstådd affärsidé.

2

2) Målgruppen

Utifrån affärsidén – vilka är då er målgrupp? Vilken ålder, intressen, inkomst, var bor de, hur bor de? Svara på så många frågor om målgruppen som möjligt — hitta på många fler exempel!

3) Omvärldsanalys

Ta reda på hur marknaden ser ut. Vilka andra agerar på den? Hur ser konkurrenternas erbjudande ut? Hur hittar kunderna till er och era konkurrenter? Behövs det tillstånd eller rättigheter för att kunna börja sälja? Ta reda på så mycket som möjligt om den bransch ni ska verka i.

4) Organisera er

Planera organisationen i ert företag. Vilka uppgifter finns det i företaget och vem gör vad? Gör en plan för uppstarten. Vad måste bli gjort och när? Fördela arbete och ansvar mellan er.

5 ) Bestäm företagsform

Välj företagsform! Den vanligaste företagsformen bland kooperativ är ekonomisk förening. Men aktiebolag, handelsbolag eller ideell förening kan också vara andra alternativ.

6 ) Gör en budget

Prissätt era tjänster/produkter. Uppskatta era intäkter och utgifter. Gör en budget för såväl starten som den vardagliga driften av företaget. Behövs det kanske finansiering för att komma igång? Då kan det vara bra att prata med Mikrofonden Väst.

7) Registrera företaget

Anta stadgar och registrera företaget hos Bolagsverket. Det kan göras på verksamt.se. Det kan också vara klokt att skydda företagsnamnet hos PRV så snart Bolagsverket godkänt registreringen.

8) Anmäl till Skatteverket

När bolaget är registrerat måste ni även anmäla verksamheten för skatt och moms hos Skatteverket. Gå in på skatteverket.se och fyll i en ansökan, eller ladda hem en blankett som ni kan posta på gammalt hederligt sätt.

9) Idéutveckling och affärsplan

Tydliggör hur er affärsidé ska fungera och gör en
affärsplan. Hur avancerad affärsplanen måste vara beror på hur ni ska använda den. Söker ni finansiering eller något annan hjälp utifrån, kan en bra affärsplan vara avgörande.

10) Sätt mål för ert företag

En gemensam målsättning är A och O. Om alla vet i vilken riktning ni är på väg och alla är överens om vilka mål som gäller för verksamheten, då är förutsättningarna goda. Sätt mål både på kort och lång sikt!

11) Lansera företaget!

Med allt på plats återstår bara att lägga i högsta växeln och köra! Låt alla få veta att ni finns, vad ni erbjuder och hur fantastiskt det är!

Vi hjälper er på vägen!

Vi hoppas att de här stegen hjälper er att starta upp ert företag. Men vi vet att det alltid dyker upp utmaningar på vägen, både innan och efter man kommit igång! Coompanion hjälper er såklart med allt ni kan behöva. Ta kontakt med oss eller boka en kostnadsfri rådgivning.