FiskOnline tog hem segern i Ostartat 2013!

Bidraget från uttagningen i Högsby, FiskOnline, vann i finalen i Stockholm i Oktober och kammade hem 100 000 kr att investera i sitt nystartade kooperativa företag. FiskOnlines ägare Glenn Fridh, Bengt Larsson och Patrik Feltborg fick möta tävlande från hela landet där cykelflyttfirma, konstnärsförening, fiskoldling och restaurang fanns med bland affärsidéerna. Men FiskOnline tog hem segern med motiveringen: På ett innovativt sätt utvecklar FiskOnline ett yrke, och lyfter inte endast fram den kooperativa idén utan också fördelar för yrkesutövarna och deras kunder.

Patrik Fältborg, Bengt Larsson och Glenn Fridh från Blekinge vann förruto, 100 000 kr även coachning, rådgivning och medlemsskap i KFO.

På hemsidan www.fiskonline.se kommer fiskare kunna rapportera in sin fångst, så att kunderna kan se vad som finns tillgängligt och sedan möta fiskaren på kajen och köpa alldeles färsk fisk. Detta kommer hjälpa småskaliga fiskare att stå sig i konkurrensen med de globala fiskföretag som de annars konkurrerar med i fiskdisken. Konsumenterna får möjlighet att köpa färsk fisk som inte transporterats runt hela jordklotet för att förpackas och fileas och kan på så sätt bidra till att minska utsläpp av växthusgaser.

Sedan finalen har Fiskonline fått hemsidan med betaltjänst klar och ska nu göra några interntester. Av strategiska skäl väntar man med lansering av hemsidan till aprill, eftersom det finns litet utbud av fisk under vintern, säger Bengt Larsson. På gång är ett sammarbete med fiskare i Öresundregionen och även ett sammarbete med ett av de konkurrerande bidragen i Ostartat, tack vare kontakter som knöts under finaldagen.