Kreativboden är en ekonomisk förening som startades 2014. Detta efter att Mimmi som är verksamhetschef och medlem i styrelsen hade gått en utbildning hos Work for you.

Under utbildningen hade Mimmi fått upp ögonen för vad ASF var. Med en bakgrund som sjukskriven och ett brinnande intresse för det kreativa och att få hjälpa människor att hitta en meningsfull sysselsättning såg hon möjligheter. Kreativboden såg dagens ljus!

Från början satsade man på en bättre secondhandbutik, men nu har verksamheten utökats med sömnads- och måleritjänster samt Söderhamns enda skomakeri. Mimmi poängterar flera gånger att Kreativboden inte är någon pysselverkstad. Det är ett seriöst företag där man hela tiden är noga med affärsmässigheten.

Den dubbla affärsidén är tydlig – Kreativboden kombinerar sina varor och tjänster med integrering och rehabilitering av människor som på olika sätt stått utanför arbetsmarknaden.

Gruppen är stolta över den verksamhet de tillsammans skapar och driver. De är tacksamma över att ha varandra och att få tillhöra den här arbetsplatsen och över att ha en meningsfull sysselsättning där deras personligheter och förmågor tas tillvara.

Att jobba 100% av sin egen förmåga är viktigt. Mimmi menar att det är noga att arbetstiden stämmer med det man orkar, för när man väl är på plats så ska man orka arbeta. För Maja, som har arbetat här sedan mars 2017, tog det över ett år att orka gå upp till ateljén. Innan hon kom till Kreativboden hade hon varit hemma sedan 2008. Hon har tidigare arbetat bl a med att köra lastbil och inom hemtjänsten.

Det finns flera orsaker till att Maja har hamnat utanför arbetsmarknaden. Dels en ryggskada med diskbråck, diabetes som påverkar hennes vardag och att hon har varit med om stor sorg.

Med allt detta i bagaget har Maja nu hittat sin plats som deltagare, med målet att så småningom bli anställd.