Innovation som gör skillnad på riktigt!
Runt om i Jönköpings län finns det företag, kooperativ och andra initiativ som skapar riktig samhällsnytta med nya spännande idéer. Här vill vi hylla och inspirera genom att visa upp några av de sociala innovationer i Jönköpings län som gör gott för så många människor.
Ni kan också vara med!
Har ni en idé? Coompanion kan hjälpa er att förverkliga den! Ta kontakt med oss.
Designmode av spill från industrierna
Kajsa Boman Design syr accessoarer av spillmaterial som hon köper in från olika möbelindustrier. Designern själv tycker att vi borde värdesätta det vi äger och ta hand om det – reparera istället för att slänga. Utöver det så utför Kajsa Boman ändringssömnad, skräddarsyr samt reparerar både plagg och accessoarer.
Hennes vision är att i framtiden producera kläder on-demand i sin ateljé i Gislaved. För att minska massproduktion och långa transporter.
Avfall blir schyssta träningsplagg
Klädbranschen har dåligt rykte när det gäller etiska arbetsförhållanden och ett hållbart miljötänk. Fair Play Active Wear vill göra precis tvärtom och samtidigt bidra till en positiv förändring för våra världshav. Övergivna fisknät och engångsplaster plockar de upp ur haven och genom modern teknologi återvinns det och förvandlas till supersköna träningsplagg som du kan använda om och om igen.
Ett bibliotek för lek och fritid
Fritidsbanken har på några år vuxit från ett initiativ till en landsomfattande rörelse. Som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar – helt gratis! Här kan vem som helst låna utrustning för en aktiv fritid. Det är bättre för miljön och ger fler människor tillgång till motion och hälsa.
Vem/vilka som startar upp Fritidsbanken lokalt ser olika ut från kommun till kommun. Oftast är det en sammanslutning av intressenter såsom kommunen, lokala idrottsföreningar, Svenska Kyrkan och andra organisationer.
Självklart hjälper de gärna de som vill starta sin egen fritidsbank.
Räddad mat går till de som mest behöver den
Den sociala matbutiken DeLa tar hand om livsmedel som annars skulle gått till svinn hos matbutiker i Jönköpingstrakten. Maten säljs billigt i deras butik och de delar även ut matkassar till behövande i området.
För att handla i butiken till reducerat pris kan man ansöka om att bli medlem, och då måste man uppfylla ett antal kriterier. I butiken arbetar även personer som varit sjukskrivna eller arbetslösa och behöver en bra väg tillbaka in i arbetslivet.
Verktyg för att leva med cancer
Hjärtats hus är en öppen mötesplats för personer som har eller har haft en cancerdiagnos. Närstående eller vän är lika välkomna. Där kan de möta andra personer, prata över en kopp kaffe och ventilera sina frågor. Det krävs inte någon anmälan och det är ingen kostnad för att vara med.
Verksamheten drivs av volontärer, många som själva har erfarenhet av cancer. Tillsammans hjälps de åt och ger varandra verktygen för att få energi till att leva och skapa hälsa för livet.
Sälj vidare dina saker och minska klimatpåverkan
Webbtjänsten Footly vill att det ska vara lätt och lönsamt att återanvända. Genom att hjälpa människor att sälja vidare sina saker minskar de vårt gemensamma ekologiska fotavtryck. Tanken är inte att sluta konsumera, utan att konsumera samma sak flera gånger.
Erik Vaim grundade Footly i hemmet i Taberg. Nu växer företaget varje månad som går.
En mötesplats där alla är välkomna
Internationella Vänner vill skapa mötesplatser för svenska familjer, invandrarfamiljer och enskilda personer, för att därigenom skapa nya sociala kontaktnät och kulturutbyten i vårt samhälle. Internationella Vänner vill också skapa ett nätverk där alla organisationer, som arbetar för ökad integration, kan stödja varandra.
Visionen är att detta nätverk ska vara en unik chans för alla att få insyn i andra kulturer och få nya vänner – kanske för livet!
Rallarna som skapar en meningsfull vardag tillsammans
Gislavedsrallarna driver flera lunchrestauranger och kaféer. Kooperativet startades för att personer med psykiskt funktionshinder ska få en meningsfull sysselsättning och samtidigt utveckla sin arbetsförmåga.
De driver även en inredningsbutik med egen tillverkning vid sidan om andra varumärken. En av deras senaste satsningar är försäljning av second hand-kläder.
Snabba och miljömärkta leveranser mitt i staden
Re:Group transporterar gods och människor i Smålands största stad. Deras idé är smarta och miljöanpassade alternativ till biltransporter för stadens centrala delar – snabba, kostnadseffektiva och miljömärka leveranser.
Re:Group menar att deras tjänster kan hjälpa deras kunder att både spara pengar och ge deras miljöarbete en knuff framåt. Företagets lastcyklar står emot både trafikstockningar och brist på parkeringsplatser.
Musteriet som räddar grannens äpplen
Grannskörden i Lekeryd tar hand om äpplen, päron och plommon som mognar i privata trädgårdar. De ser till att frukten används istället för att hamna på komposten.
De hämtar frukten i trädgården och lämnar tillbaka 5-10 procent av sin goda äppelmust som tack! Musten är helt och hållet tillverkad av frukt, utan att tillsätta socker eller vatten.
Snabbare integration med respekt för alla människor
Integrera Mera är en ideell förening som har visionen att skapa ett samhälle där alla har respekt för olikheterna och lever jämlikt och fritt från diskriminering.
De hjälper människor och organisationer med allt kring integration samt social hållbarhet.
Företaget som ger nyanlända en chans till arbete
Det finns så många som vill och kan arbeta, men inte får chansen. Därför startades Jobbhjälpen i Nässjö. De anställer nyanlända och arbetar tillsammans i team med en arbetsledare som kan svenska.
Jobbhjälpen arbetar med bygg, städ och trädgård. Målsättningen är att deras anställda ska gå från att stå utanför till att vara attraktiva på svensk arbetsmarknad inom tre år. Företaget finns till för sina anställda och all vinst återinvesteras i verksamheten.
Jämlik konst för alla
ShareMusic & Performing Arts skapar professionell och innovativ scenkonst, och driver på utvecklingen för en jämlik scen. Visionen är att alla människor ska få uttrycka sig konstnärligt i en värld där olikheter ses som värdefulla.
ShareMusic & Performing Arts arrangerar och leder kurser i scenkonst, skapar banbrytande föreställningar och startar konstnärliga processer. De även inspirerar i föreläsningar, utbildar genom workshops och genomför samarbetsprojekt över hela Sverige och internationellt.
Så kan nyanländas kompetens få landsbygden att blomstra
Individuell Människohjälp har öppnat en hub för startups som vill skapa ömsesidig integration på landsbygden. Målet är att nyanlända vuxna som står långt ifrån arbetsmarknaden ska kunna starta sina egna företag, skaffa sig en anställning eller komma närmare den svenska arbetsmarknaden.
Det är ett sätt att ta sig an landsbygdens utmaningar med en minskande och åldrande befolkning, samtidigt som man tar tillvara på de nyanländas kompetens. IM Startup Hub är startad i ett projekt finansierat av EU, Leader Linné Småland och Sävsjö kommun.
Ett hållbarhetsfokuserat, socialt och arbetsintegrerande företag
Circular Centre är ett socialt företag i Jönköping som omvandlar dina och ditt företags restprodukter till nya, hållbara material. Circular Centre drivs av visionen att alla människor ska få känna sig som en naturlig del i samhällets gemenskap. Med fokus på cirkulär ekonomi och hållbarhet skapar de möjligheter för människor samtidigt som bidrar till en mer hållbar värld.
Circular Centre skapar arbetstillfällen för de som har det allra svårast att ta sig in på arbetsmarknaden – kvinnor med utländsk bakgrund.
Gör dig själv och samhället en tjänst
Huskvarna Fixartjänsts slogan är precis det som gäller – när man anlitar företaget för någon tjänst inom ROT- eller RUT-området, gör man även något positivt där man bor. De är ett socialt företag med inriktning att hjälpa personer ut på arbetsmarknaden. Till exempel någon som har ett arbetshandikapp eller som av andra anledningar hamnat i långtidsarbetslöshet.
De arbetar med flytt, flyttstäd, hemstäd, trädgårdsskötsel, gräsklippning, snöskottning, renoverings- och målningsarbeten, mark- och anläggningsarbeten och mycket mer. Dessutom har de ett nära samarbete med både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att rehabilitera och integrera människor.
Kvalitetstjänster och nöjda kunder
Optimus Gislaved är ett socialt företag i Gislaved som erbjuder trädgårdsservice, städservice och IT-service till både företag och privatpersoner. Dessutom hjälper de personer som står långt ifrån arbetsmarknaden till att komma ett steg närmare.
Optimus Gislaved erbjuder kvalitetstjänster sedan 2010 med målet att ha nöjda kunder och ett väll utfört arbete.
Begagnade kontorsmöbler får ett andra liv
Soeco säljer och hyr ut återbrukade kontorsmöbler. Smartare än nytt eftersom det är bättre för världen samtidigt som det är billigare och mer flexibelt för kunden.
De är ett företag med både en social och en ekologisk agenda och bidrar till en cirkulär ekonomi genom köpa in kvalitetsmöbler som inte längre behövs. Soeco renoverar, rekonditionerar och förädlar möblerna för att ge dem ett andra liv.
Med låg tröskel in i yrkesindustrin
All:in vill vara vägen in i ett kvalificerat industriyrke och en ikubator i makerspace-format. Där kan deltagare testa sin företagsidé, vara kreativ, få plats som lärling eller validera sina kunskaper.
Det sociala företaget har startats inom ett projekt med stöd av Vaggeryds kommun, Arvsfonden och Vinnova. De arbetar med legotillverkning inom trä, metall och textil. Dessutom tar de fram prototyper, specialsnickerier och gör en hel del renoveringsuppdrag.
Systemutvecklare med asperger från test till leverans
Aspiranterna är ett IT-konsultföretag med specialinriktning på personer med asperger som konsultgrupp.
Aspiranterna erbjuder tjänster inklusive hantering av hela projektet från planering, design, genomförande, test till slutleverans. Dessutom kan Aspiranternas konsulter vara en del av kundernas utvecklingsteam under projektets gång där de arbetar på distans från Aspiranternas kontor.
Cykelpoolen skapar ett trevligt klimat i våra städer
Cykelpoolen vill att det ska bli lättare för fler att cykla. De ser sig som en modern lösning för ett hållbart och trevligt klimat i våra städer. Med deras app kan du reservera en cykel, låsa upp den och hålla koll på distansen du cyklat.
Att ha en cykelpool kan vara ett bra sätt för ett fastighetsbolag istället för dyra parkeringsplatser, eller för bostadsrättsföreningar som vill dela cyklar i huset.
Tillsammans mot ett mer hållbart företagande
CSR Småland arbetar för att företag ska ta sitt sociala, miljömässiga och ekonomiska ansvar. De vill vara en mötesplats som inspirerar företag och andra aktörer till att utveckla hållbara verksamheter och nya affärsidéer.
Deras medlemmar får tillgång till ett stort sektoröverskridande nätverk för hållbar utveckling, kunskapsutbyte och samverkan med andra aktörer, föreläsningar, workshops, utbildningar och mycket mer.
Tillsammans tar de ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt ansvar.
Företaget som ger nyanlända chansen att arbeta
Oden & Frejas Fixartjänst är ett socialt företag som skapar långsiktiga arbeten och sysselsättningar för personer som befinner sig långt från arbetsmarknaden. De driver en second hand-affär, hunddagis, biltvätt och sin allservice, där de hjälper kunderna med flytt, städ, gräsklippning, fastighetsskötsel och mycket mer.
Företaget startade som en del av projektet Oden Företagspark som pågick år 2010-2012. Oden & Frejas Fixartjänst drivs som ett kooperativ och skapar riktig delaktighet för medarbetarna.
Träffa en vän och fixa din cykel!
Cykelköket Jönköping är en social mötesplats, där du lär dig laga cykel med hjälp av köksmästare. Alla är välkomna, såväl nya som gamla cyklister, unga som gamla.
Idén bygger på att ta hand om hemlösa och övergivna cyklar och ge dom ett nytt hem med hjälp av vanliga människor. Du kan självklart ta med din egen cykel att fixa med. Verktyg och mekplatser finns att låna på plats, och det finns massor av cykeldelar att nyttja.
Hjälper fler människor genom socialt företagande
Föreningen IOGT-NTO Stickan i Jönköping driver det sociala företaget Stickans Bokföring & Event. Med intäkterna från bokförings- och eventtjänster lyckas de nå sina sociala mål och hjälpa fler människor i både kamratstödet och i företaget.
Stickans Bokföring & Event är ett arbetsintegrerande socialt företag med kunder inom föreningslivet, bland företag och kommuner. Genom att handla av Stickans gör de en social insats för människor som behöver en plattform och motivation till att komma in i samhället.
Second hand-butiken som skapar jobb
Returbutiken driver en modern och välorganiserad second hand-butik i centrala Eksjö. Returbutiken är ett socialt företag som har som mål att skapa samhällsnytta genom att integrera människor i samhälle och arbetsliv. De tar emot människor som av olika anledningar behöver arbetsträna. Detta görs i samarbete med Arbetsförmedlingen.
En allservicefirma i Vetlanda
TCV är ett socialt företag som utför flyttstädning och all annan form av städ, mindre flyttar, trädgårdsskötsel, mindre snickeriarbeten och möbelrenovering. Som en allservicefirma försöker TCV att tillgodose kundens behov och har också en snickeriverkstad med lackbox och även en secondhandbutik.
TCV utför arbeten med RUT och ROT-avdrag och sköter all pappersexercis så behöver inte du som kund tänka på detta.
Gör gott för fler människor genom att låta Kamratstödet Gnosjö hjälpa dig
Kamratstödet Gnosjö är ett arbetsintegrerande socialt företag och hjälper människor som är långt ifrån arbetsmarknaden att komma tillbaka ut i arbetsliv.
Kamratstödet Gnosjö har fyra olika ben. Fixartjänst, Städtjänst, Biltvätt och Pointen. De olika benen fungerar på varierande vis, men grundtanken är densamma: Att erbjuda människor som på något sätt hamnat utanför samhällets trygghet en hjälpande hand och en säker väg tillbaka. Genom ett jobb, eller via hjälp/samtal med vår behandlingspedagog på Pointen.
Samverkan för trygghet och oberoende
ESTHER-nätverk är ett samarbete mellan kommuner, primärvård och specialistvård i Region Jönköpings län för att utveckla samverkan i vården. Esther är namnet på en fiktiv person, patient, brukare. Det är också ett arbetssätt och nätverk som kallas ESTHER och som bygger på samverkan. Det gemensamma målet är att göra Esthers vardag så bra som möjligt. I nätverket finns Esther själv, ofta hennes närstående och alla de medarbetare som möter Esther inom vård och social omsorg. Det som en gång började på Höglandet har under senare år blivit en modell för hela Region Jönköpings län och nu finns ESTHER förbättringscoacher även i flera andra länder. 2017 vann ESTHER-nätverket priset som bästa sociala innovation inom aktivt och hälsosamt åldrande.
Arbetslivsinriktad rehabilitering för alla
Origo Resurs är ett socialt företag som arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering för hela människan och ges möjlighet till meningsfulla sysslor, varm gemenskap, psykisk och fysisk friskvård. Tillsammans med en handledare och i små grupper, stöttas varje individ i sin egen förändringsprocess.
Medlemmarna arbetar ideellt och professionellt med vård, omsorg, friskvård och rehabilitering. Idag har Origo Resurs verksamhet i Huskvarna, Nässjö och Vetlanda och bygger bl a en park som ett integrationsprojekt, utvecklar samtalsgrupper i samverkan med vårdcentraler och stärker psykosociala miljön på gymnasium utifrån elevperspektiv.
Ett inspirerande miljövänligt och hållbart ångtvättsföretag
Ethic Clean är en miljödiplomerad rengöringsspecialist. Deras arbete med agenda 2030 fokuserar på miljömässig och social hållbarhet. Ångrengöring är en enkel, biologiskt ren och miljövänlig rengöringsmetod. Med en biltvätt sparar du 350 l vatten/biltvätt. Detta gör ångtvätten till den mest naturliga rengöringsmetoden.
Genom att skapa arbetstillfällen för personer som lever i utanförskap skapar de ett hållbart samhälle för alla.
Hållbart hantverk skapar jobb för kvinnor
Rag2Rug i Vetlanda tar tillvara på lakan och gardiner som sorterats bort på second hand. Textilierna färgas om, skärs till trasor och används för att väva helt nya produkter.
Idag har tio kvinnor Rag2Rug som praktikplats, där de får väva och samtidigt träna svenska. På så sätt gör deras handgjorda produkter verklig nytta.